Ekonomi

Türkiye’de Kadın İstihdamı: İşveren Tutumları ve Durumu

Özellikle sanayi sektöründe incelenen bir çalışmada Türkiye’de kadınların işgücüne katılım ve istihdam oranları ayrıntılı olarak değerlendirildi. Malatya, Şanlıurfa ve Adıyaman gibi yeni sanayileşen kentlerde gerçekleştirilen araştırma, bölgede kadın istihdamının ve işveren tutumlarının mevcut durumunu ortaya çıkardı.

“Türkiye’de Kadın İstihdamına İlişkin Ataerkillik Tabusu: Patron Tutumları Üzerine Bir Uygulama” başlıklı araştırma sonuçlarına göre, bölgede son on yılda kadınların işgücüne katılım oranlarında ve istihdam oranlarında artışlar olmasına rağmen, kadın istihdamı halen genel olarak tarım sektöründe ve kayıt dışı işlerde yoğunlaşmaktadır. Özellikle tekstil ve gıda sektörlerinde kadın istihdamının arttığı ancak bu istihdamın genel olarak kayıt dışı, geçici ve düşük ücretli olduğu belirlendi.

“Gece vardiyasında çalışmaları uygun görülmemektedir”

Araştırmada patronların kadın istihdamına yönelik tutumları da ele alındı. Kadınların aile içindeki sosyal rolleri nedeniyle çalışma hayatına katılımının düşük olduğu, gece vardiyasında çalışmanın uygun görülmediği, çocuk çalıştıran kadınlara olumsuz bakıldığı ortaya çıktı. Patronların genel tutumlarına bakıldığında, kadın çalıştırma konusundaki isteksizliklerini çeşitli nedenlerle haklı gösterdikleri görüldü.

“Kadın istihdamı geçici ve düzensiz”

Araştırma hakkında konuşan Beykent Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İnsan Kaynakları Yönetimi Program Lideri Dr. Öğr. Ayrıca kurumsal çocuk bakım hizmetlerinin olmayışı, işverenlerin kadın istihdamına yönelik tereddütlü tutumları ve bölgesel teşvik programlarının yetersizliği gibi faktörler de bölgede kadın istihdamının azalmasına katkı sağlıyor.” “Bu da derme çatma ve düzensiz kalmasına neden oluyor” dedi. – İSTANBUL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu